Nyheter

15 år av engagemang

Låt oss göra ett litet experiment tillsammans.

Blunda och tänk tillbaka på din skolgång. Eller blunda inte förresten. Då kan du ju inte läsa texten. Ok, titta, men föreställ dig att du blundar medan du läser.

Tänk nu tillbaka på din skolgång. Det kan vara förskolan, låg-, mellan- eller högstadiet. Du har antagligen haft mer än ett dussintal olika lärare under den här tiden. Kommer du ihåg alla? Antagligen inte. Men, vem kommer du ihåg tydligast? Vem har gjort starkast intryck på dig, inspirerat dig och format dig allra mest?

Ser du personen framför dig?

Jag kan ju omöjligt veta vem du tänker på. Men jag är ganska säker på att hen har varit en person som har varit otroligt engagerad. Engagerad i sitt eget ämne och engagerad i dig som människa.
För det är kanske det som i slutändan gör skillnad. Vårt engagemang.

Vad gäller min egen skolgång kommer jag ihåg många lärare. Vissa var snälla och roliga, andra var helt blasé och allmänt levnadströtta och några var stränga och nästan elaka. Jag minns inte alla trots att jag träffade dem nästan dagligen i flera års tid. Men det finns ett par som verkligen sticker ut.

Jag minns till exempel Monique. Min franska- och hemkunskapslärare i högstadiet. Monique Eriksson. Hon var superkonstig men alldeles underbar på samma gång. Hon skrek, sjöng och skrattade om vartannat. Varje lektion var ett skådespel. Extremt underhållande faktiskt. Hon kunde bli fly förbannad i ena stunden för att direkt brista ut i lovord och uppmuntran i nästa. Jag minns t ex hennes totala glädje när jag lyckades få ihop en komplett fransk mening för första gången utan att förväxla verben ”är” och ”har”. Men jag minns också hennes avgrundsvrål när min bästa kompis Jacob hade förvandlat ett helt vanligt Bregottpaket till en mycket ståtlig igelkott med hjälp av ett paket tandpetare och lite fantasi.

Även om hon hade en hel del alternativa och ibland till och med tvivelaktiga utbildningsmetoder fanns det en sak som hon hade mer än någon annan. Engagemang. Herregud sicket engagemang! Hon brydde sig om mig och såg mig som människa, och hon fullkomligt älskade det franska språket. Det märktes tydligt i hennes undervisning. Hemkunskap tror jag dock inte att hon var lika engagerad i om jag ska vara ärlig. Det var nog ett sätt för skolan att fylla hennes schema. Att fylla någons schema har aldrig resulterat i någonting bra. Inte för någon. Låt oss omedelbart sluta med att bara fylla ut tid.

Vi på Nine Yards fyller 15 år i år. Om det finns någonting som vi verkligen värdesätter så är det just engagemang. Att våra medarbetare är 100% engagerade och att vi alltid går The Whole Nine Yards, det kan jag lova. Men engagemang ligger också till grund för hur vi tar oss an våra uppdrag. Vi tror på kraften i engagerade människor och det har präglat hela vår verksamhet. Vi utgår alltid ifrån människan när vi arbetar och att skapa ett starkare engagemang är väldigt ofta ett av våra syften i det vi försöker uppnå för våra kunder. För det händer någonting häftigt med en person eller med en grupp människor när nivån av engagemang ökar. Det är en kraft som är svår att beskriva. En kraft som på riktigt kan uträtta stordåd.

Men det är viktigt att komma ihåg att engagemang inte bara finns där. Det är ett medvetet val som vi gör. Vi väljer om vi ska vara engagerade eller inte.

Engagemang tar sig uttryck i våra handlingar men det startar med kognitioner och känslor. Aktiva tankar och en stark passion är ett måste för att engagemanget ska födas och gödas. Och jag tror att det är starkt besläktat med den vackraste egenskapen av dem alla. Nyfikenhet.

Så påminn dig själv om att vara nyfiken. Det kommer leda till att du blir mer engagerad och intresserad som person. Och det bästa av allt – om du är engagerad och intresserad av andra – då blir de intresserade och engagerade i dig själv också. Så enkelt är det faktiskt.

En klok man sa en gång till mig att vi lever i en tid då det finns ett likvärdigt alternativ till allt. Och det stämmer.

Mycket kan göras utan engagemang men allt blir både bättre och roligare med engagemang.

I 15 år har vi på Nine Yards fokuserat på att skapa engagemang genom att vara just engagerade. Och det kommer vi fortsätta med.

Nu ska jag göra en helt grym Bregott-igelkott. Bara för att jag kan.

Daniel da Silva
Executive Creative Director, Nine Yards