Nyheter

Är din arbetsplats en blå zon?

Är din arbetsplats en blå zon?

Det är något så otroligt lockande med de blå zonerna, en nästan mytologisk dragningskraft gentemot platserna och människorna som lever där.
Har man inte riktigt koll på vad dessa innebär så handlar det om de platser i världen där högst andel av befolkningen lever tills de blir 100 år gamla. Alltså inte platserna där de människor som blir allra äldst lever, utan där de har det högsta snittet av de som når den respektabla åldern 100 år. Man brukar säga att det är 5 platser som det handlar om och de finns utspridda över hela världen.

Tanken på att utvärdera saker med just den approachen är något som lockar mig. Inte fokusera på de extrema undantagen, eller för den delen ens låta den subjektiva åsikten spela in utan snarare se på faktiska utfall och beteenden.

Översatt till andra områden skulle det kunna vara de restauranger som har haft den högsta andelen återkommande gäster de senaste 20 åren, eller varför inte den arbetsplatsen där högst andel förtjänat en guldklocka?

Både restauranger och arbetsplatser är sådant vi tenderar att mäta i hög utsträckning. Restauranger rankas, betygssätts, kommenteras och rekommenderas och på arbetsplatser gör vi enkäter, pulsmätningar och håller koll på Glassdoor och eNPS-kurvan. Allt såklart både rimligt och relevant, men visst finns det något lockande i att också se förbi dessa relativt kortsiktiga perspektiv?

“Men hallå, vi mäter ju vår personalomsättning” är det då någon som säger. Visst, det är ett vedertaget begrepp och självklart även det otroligt viktigt och ger värdefulla insikter. Men även om ni lyckas hålla nere den till 10% så kan det i teorin betyda att hela arbetsgruppen är utbytt inom 10 år. Det betyder inte att det inte är en siffra man ska ha koll på, samt reflektera över. Samtidigt ska man ha med sig att viss andel omsättning i personalen är någonting helt naturligt och kan till viss del ses som något positivt.

Mätning och uppföljning är något vi brinner för, så pass att vårt löfte “We turn moments into momentum” fokuserar just på det. Jag vågar till och med sticka ut hakan och säga att vi är riktigt bra på det. Alla de interna event och kommunikationsinsatser vi gör för våra kunder syftar i någon mån till att få människor att stanna på arbetsplatsen längre, samtidigt som de levererar resultat, utvecklar företaget och mår bra på vägen. Så självklart behöver vi mäta och följa upp för att se att vi lyckas med det.

Men jag kan inte riktigt släppa den kittlande tanken på att även se på det riktigt långsiktiga som ett komplement, och vilka som är de faktiska vinnarna där. Detta då jag är övertygad om att de insatser vi gör bidrar till högre andel lojala anställda som därmed stannar riktigt länge. Det här kan vi inte riktigt bevisa i dagsläget då vi inte känner till någon sådan mätning, men den kanske kan startas?

I så fall, visa oss listan så hjälper vi er att klättra på den!

We turn your Arbetsplats into a Blå Zon!

Förresten, Vet ni varför de heter just Blå Zoner? När forskarna bakom detta började jobba med dem så hade de bara en markeringspenna för att ringa in dem med på kartan, gissa vilken färg den hade..

Svårare än så behöver det inte vara! 

Patrik Eriksson

Content manager