Nyheter

Clubhouse, Q-commerce och micro influencers

Hänger du med i det digitala snacket?
Vår social media mangager Sally Jönsson tar med dig på en trendspaning för 2021!

Clubhouse
Begreppet FMO (fear of missing out) användes inte så flitigt under 2020. Det fanns inga fester att missa, inga tillställningar att tråna efter eller uteställen att köa till. Men nu är det dags igen! Alla pratar om Clubhouse, men det är inte för alla, utan du behöver få en inbjudan från någon som redan är på plattformen. Clubhouse är ett ljudbaserat chattforum, där du kan ta del av samtal, exklusivt, ofiltrerat och direktsänt.

Shop and scroll
Instagram utvecklade sin plattform under 2020 och numera kan man göra köp direkt i appen. Shoppingfunktionen finns både i själva huvudflödet, under live-sändning, stories, IGTV och i Reels. 87% säger att social media hjälper dem att bestämma vad dem ska köpa.

Q- Commerce
Under 2020 etablerade sig ordet, Q-Commerce. Det försvenskade konceptet blir Q-handel, där Q står för quick och innebär att produkterna man köper online levereras snabbare än snabbast. Först ut i Sverige var Foodora och många företag har anslutit sig och i USA är trenden redan stor.

Video, video, video
Korta, mobilanpassade videoklipp fortsätter att trenda även under 2021. Många plattformen grundade för detta under 2020, som tex Instagram med ”reels” och LinkedIn med ”stories”. Så har ni inte redan en strategi för hur ert företag ska jobba med rörligt material så är det dags att skaffa en!

Flest följare är inte alltid bäst
2021 kommer det satsas mer på mindre Influencers. Begreppet micro-influencers innebär att man har under 10 000 följare och blir således den perfekta mixen mellan en Influencer och en vän, vilket gör att marknadsföringen upplevs mer genuin och extra.

Checklista inför 2021:
1. Har ni etablerat ert företag på sociala medier?
2. Har ni en strategi för hur ni ska jobba med rörligt material?
3. Hur ska ni agera för att fortsätta vara relevanta gentemot er målgrupp?

Hör av er om ni vill ha tips på vägen!