Nyheter

En dålig upplevelse är också en upplevelse

Ofta är det de positiva, de vackra och de inspirerande upplevelserna som vi delar med oss av. Men en dålig upplevelse för någon, kan vara positiv för någon annan. EVENTYR NINE YARDS content manager Mariana Valderrama Gaete delar med sig av en höjdalupplevelse, några visa ord och ett citat från Mr Disney him self. Häng med!

Rom, den eviga staden. Och tack vare att jag har en god vän som bor där, som mer än gärna erbjuder ett sovrum i sin vackra våning innanför murarna, så blir det onekligen en del Romresor. För det är ju faktiskt sant som det sägs. Alla vägar bär till Rom.

Och ”when in Rome” … ja, då ska man ju äta pasta. Carbonara, cacio e pepe, amatriciana, vongole – jag har ätit alla klassiker. Många gånger. Så, i ett ögonblick av total galenskap, bad jag min kära vän att ta med mig någonstans där man kunde ”äta något annat än pasta”. Och eftersom min vän är en av de snällaste människor jag känner, så tog hon med mig till ett italienskt hamburgerhak.

Solen sken. Folk runt omkring var världsvana och viftade med händerna så där som bara italienare kan. Och när det väl var dags att beställa var jag så uppfylld av lycka och härligt samtal att jag pekade på något i den snabbt ögnade menyn. Servitören höjde på ögonbrynet och frågade, ”really?”. ”Va bene ”, svarade jag på min bristfälliga italienska och fortsatte att drömma mig bort till en tillvaro där jag bor mitt i Rom, tjänar jättemycket pengar och kan sitta och vifta världsvant med händerna på en solig uteservering närhelst jag vill.

En stund senare, ser jag i ögonvrån servitören komma bärande på vad som enklast kan beskrivas som en burgare på anabola, som växt sig alldeles för stor, alldeles för snabbt. En sådan där obscen burgare som bara gapiga turister som inte pratar språket och som inte gillar andra kulturer beställer. Jag fnös föraktfullt, inombords, åt den uppenbart kulturlösa turist som tydligen beställt det där monstret.

Kanske förstår du vart den här historien är på väg. Den är på väg åt samma håll som den tappre servitören som balanserade denna romerska kolonn – mot mig.

Har jag beställt det här?”, frågade jag nervöst och stressat när han ställde ner den mitt framför mig. ”Yes, madame, you ordered the Empire State Burger”. Ja, men då så. Det var alltså bara att börja tugga i sig, både burgaren – och skammen.

Lager och åter lager av kött, ost, sallad, lökringar, mera kött, mera ost, mera lökringar. Jag försökte tappert att arbeta mig igenom kolossen, med siktet inställt på att äta åtminstone ett av de tio lager kött och sallad som placerats på min tallrik.

Men plötsligt! Till min förvåning tittade plötsligt en söt, liten grön larv blygt fram bakom salladsbladen. En larv som jag snabbt bedömde som min räddning. Deus ex machina. Tack lilla larven! Jag viftade till mig den tålmodiga servitören och pekade uppfordrande på min nyfunna bekantskap. Varvid han bad tusen gånger om ursäkt och raskt plockade bort tallriken. Jag gav en mycket tyst och lättad suck. Och när det väl var dags att betala var Empire State Burger för 35 euro inte med på notan. Skam har nämligen inget pris, visar det sig.

Varför vill jag då berätta om denna skamfyllda anekdot? Jo, för att en dålig upplevelse också är en upplevelse. Och troligtvis var mitt misslyckade matäventyr en riktig höjdarupplevelse för både servitören och för min kära vän.

Vi människor trånar ju efter att få uppleva. Inte så konstigt att upplevelseindustrin lever och frodas. Inte så konstigt att det har skapats en hamburgare med tio lager som heter Empire State Burger.

Walt Disney, som ju var en pionjär inom upplevelseindustrin, sa det så bra: ”We want to create happiness”. Och det heter ju att man ska vara sin egen lyckas smed, en hint om att Mr. Disney har rätt. Lycka kan inte fångas och existerar inte fritt där ute. Lycka måste skapas. Och även en dålig upplevelse kan vara vägen till lycka. Någon annans lycka måhända. Men ändå.

Upplevelseindustrin är mitt kall. Det är därför jag jobbar med det jag gör. Det bästa jag vet är att göra människor lyckliga. Oftast gör jag det genom att vara med och skapa små och stora händelser, events och möten. Och ibland gör jag det genom att ogenomtänkt beställa uppseendeväckande hamburgare i landet som har de godaste pastarätterna i hela världen.

Mariana Valderrama Gaete

Content manager