Nyheter
Ett hjärta fyllt av hat
Det starka behovet att bedriva hat på nätet skrämmer mig, säger Eventyrs social media manager Sally Jönsson.
De kallades för nättroll. Fejkade konton som skrev irrelevanta, provocerande, märkliga och oseriösa inlägg och kommentarer. Troll var ofta anonyma eller använde sig av en påhittad identitet med målet att provocera fram debatt och genomförde trollattacker mot ett utvalt mål eller person.
Vi har blivit bättre på att identifiera dessa troll, kanske i viss mån till och med lärt oss att ignorera oss. Men det är inte längre trollen som är det stora hotet. I dagens tuffa digitala klimat verkar alla hämningar släppts och samvetet glömdes nog kvar i sängen när man klev upp.
Förra veckan tvingades Influencern och entreprenören Bianca Ingrosso stänga ner sin Instagram efter att gråtit ut i sin story. Hon har under en längre tid uppmärksammat den ofantliga hatstorm som konstant är på henne och bett om medmänsklighet.
”Och jag vet. Jag ska inte ta åt mig. Men det är lättare sagt än gjort att vara stark varje dag, hela dagarna, året runt, varje år.”
Bianca är inte ensam. För någon månad sedan tog en polsk modell och influencer livet av sig när näthatet blev för mycket att hantera.
Den starka motivationen att bedriva hat och mobbning på nätet skrämmer mig. För det är inte längre troll som driver den obehagliga dialogen.
Det är tvåbarnsmamman från Malmö, kollegan från Nyköping, en mormor från Stockholm, kanske till och med en gammal barndomsvän. Vi ids inte ens skaffa fejkade profiler utan kommenterar, hatar och mobbar helt öppet. Men bakom skärmen sitter en mottagare. En människa av kött och blod, med ett hjärta som inte klarar hur mycket som helst, det verkar vi helt glömt bort.
”Är man med i spelet får man spelet tåla” kanske du tänker?
Visst finns det en liten (notera liten) logik i det. Väljer man en offentlig livsstil så kommer det med vissa nackdelar. Men ingen, jag upprepar, ingen, förtjänar att bli mobbad. Varken på nätet eller skolgården.
Eventyr är stolt nationell partner till Friends och brinner för antimobbningsfrågan. Inget barn ska behöva utstå den ångest som utanförskap och kränkningar leder till. Det är vuxenvärldens ansvar att arbeta förebyggande mot mobbning och med rätt verktyg kan vi göra stor skillnad.
Vi och Friends har svårt att se att man som vuxen skulle vilja att ens barn blir mobbad. Det är därför skrämmande att se hur den vuxna individen bedriver just mobbning på nätet, helt ohämmat.
”Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör”. Varje gång du skriver en hatisk kommentar på nätet så finns det en risk att ett barn ser och läser. Vilka signaler sänder det?
Det är dags att vi tar vårt ansvar som vuxna! Mobbning hör inte hemma varken på nätet, arbetsplatsen eller skolgården!