Nyheter

Finns det fler Synestiker där ute?  

Braver than yesterday – det är ett av våra värdeord på Eventyr Nine Yards. Som ny på jobbet ingår det i onboardingen att introduceras till värdeorden. Braver than yesterday – Hmm, hur ofta är jag själv modigare idag än igår?

 

Detta för tankarna tillbaka till en tillställning för några år sedan, där vi satt samlade en grupp som inte kände varandra och skulle köra en icebreaker övning:

 

  • Berätta något unikt om själv!
  • (jag) Ehhh… ja… hmmm.
  • Något som ingen vet.
  • Hmmm… ja du… hmm (hjärnsläpp!)
  • Vad som helst!
  • . jag har en hund.. (not so unikt)
  • Okej, tack… vi går vidare till nästa…

 

Nästa person på tur tar ton och berättar att han har ett neurologiskt fenomen som heter Synestesi. Syneste-vaddå?

 

  • Synestesi! Det innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade. En del kan höra färger, andra kan se ljud, en tredje kopplar siffror till färger osv, sa han med ett stort och stolt leende.

 

Tystnad… Gruppen ser frågandes ut.

 

Jag känner – HELLO SOULMATE! Jag har alltså, så länge jag kan minnas gått och ”dragits” med detta neurologiskt fenomen utan att veta om att det fanns ett namn för detta – Synestesi, och jag är inte ensam om det. Halleluja! Här fanns en ”brother from another mother”.

 

Så här funkar det (för mig): ni som någon gång suttit i det fantastiska programmet Paint känner till den lilla färgburkssymbolen som man kan dutta i olika fält för att färglägga. Exakt så ser det ut i mitt huvud, och varje färg har en given siffra:

 

Grön färg = siffran 2 –> då måste jag hitta två gröna färgfält i min omgivning att mentalt ”fylla i”.

Gul färg = siffran 3 –> måste hitta 3 gula färgfält.

Röd färg = siffran 4 –> måste hitta 4 röda färgfält osv.

 

Efter år av räknande och färgläggning så sker detta på ren automatik och som en typ av avslappning eller sysselsättning medan jag gör annat. Jag räknar alltid färgfält, oavsett situation. I kundmöten, på gymmet, i pågående samtal med en vän eller kollega (yes, då räknar jag färgfält i ditt ansikte). Creapy? Kanske…

 

Ibland behöver någon öppna sin dörr för att man själv ska våga öppna sin. Någon behöver vara modigare idag än igår. Idag berättar jag vitt, brett och stolt om mitt neurologiska fenomen, med förhoppning om att övriga 4% av befolkningen som också är synesteter ska veta att vi är ett gäng här ute som är precis som du (nästan i alla fall).

 

Vad är din unika egenskap? Kanske finns det fler Synestiker där ute som vill ge sig till känna? Hör av dig och kom förbi kontoret så tar vi och räknar lite färgfält ihop, lyssnar på någon cool färg eller kikar på något härligt ljud över en kaffe!

 

För den intresserade: https://sv.wikipedia.org/wiki/Synestesi#F%C3%A4rg_och_synestesi

 

Anna Lundahl

Content Manager