Nyheter

Går det ens att vara autentisk på nätet? 

När sociala medier är så långt ifrån verkligheten att man behöver skapa en app som uppmanar användarna att vara sig själva, ja då blir jag mörkrädd. Eventyr Nine Yards social media manager Sally Asp om den trendande appen BeReal.

 

Har du hört talas om appen BeReal? I AppStore beskrivs den så här:
”BeReal is your chance to show you who you really are, for once!” och ”BeReal is life, real life, and this life is without filters”.

Appen ligger just nu som nummer ett bland sociala nätverk och får 4,6/5 i betyg av dess användare. Men så fort jag hör om appen vrids i magen på mig.

Appen är byggd så att man ska lägga upp en bild vid olika tidpunkter varje dag. Oavsett vad du gör just då. BeReal bestämmer när det är dags. Transparent? Nja! Spontant tänker jag att det bidrar till:

1. Ett beroende av att du alltid ska ha telefonen nära till hands.

2. Prestationsångest deluxe. Appen skickar nämligen ut en notis när det att dags att ta en bild. Om du inte la upp en bild inom ditt godkända två minuters-spann skickas en notis till dina följare att du inte postat i tid. Då är du helt enkelt inte tillräckligt ”Real”.

Att Instagram är fejk och att man aldrig ska jämföra sig med det man ser på sociala medier har vi nog ändå börjat förstå. Om vi tar till oss det är fortfarande oklart, men någonstans har vi ändå accepterat den filtrerade världen.

Toppen att någon skapat BeReal, då kan vi ju äntligen få se det riktiga livet. Eller?

Något inom mig känner att det inte går att vara 100% ofiltrerad på sociala medier längre. Visst, här ska du ta en bild från din vardag, utan att veta när det sker. Men min känsla är att det inte kommer dröja länge innan även detta börjar bedömas, rankas och säkert i viss mån, tjänas pengar på. Jag misstänker att för varje bild som postas så kommer vi komma längre och längre ifrån den ofiltrerade vardagen. Ännu en gång.

Hela idén bakom appen är i grund och botten välmenande. Men tyvärr är vi människor alldeles för medvetna och har ett bekräftelsebehov som tar alldeles för stor plats.

En annan idé är ju bara ”be real”. Dvs njuta av livet som sker framför dig, utan att ta en bild och dela med sig av det till tusentals andra. Men just det, det som inte syns har ju inte hänt…

Sally Asp

Social Media Manager