Nyheter

Helium – är vi helt blåsta?

Maffiga heliumballonger vid invigningar, fester, event och konferenser. Ett effektfullt och relativt prisvärt sätt att skapa stämningsfull dekor. Men blåser vi oss själva?

Faktum är att helium har betydligt viktigare användningsområden än i ballonger. Låt oss som bransch ta ansvar och sluta använda helium för event och låta den användas till viktig forskning och produktion istället.

Helium är vanligt i universum, men på jorden så utvinns det från naturgas. Som många vet är våra naturgastillgångar, och därmed heliumet, inte en oändlig källa. USA är en av världens största naturgasutvinnare, och studier har visat att deras resurser endast kommer räcka i 80 år till. Ökar efterfrågan lär det handla om ännu kortare tid.

Vad behöver vi helium till då? Förutom att blåsa upp färgglada ballonger? Helium, som är vårt näst lättaste grundämne, har ett brett användningsområde och används mycket inom forskning och produktion. Till exempel, nanoteknik, rymdforskning, MRI-scanners (för att upptäcka tumörer och vävnadsförändringar), halvledare, tillverkning av krockkuddar, läcksökning, svetsning, fiberoptik mm.

Helium i partyballonger står för minst 10% av den totala heliumanvändningen. Under pandemin minskade användningen av helium med 10% vilket kanske inte är så konstigt. Det fanns inga givna tillfällen längre att blåsa upp ballonger och dekorera festlokaler med. Användningen av helium kunde istället gå direkt till forskningen.

Låt oss nu inte ta tillbaka de där 10% när restriktionerna släppt. Som byrå eller leverantör kan vi väl lova varandra att alltid presentera alternativa och hållbara sätt att dekorera våra festlokaler på och låta helium användas till viktigare syften. Det finns ju mängder av alternativ, det vet vi!

Det borde vi som bransch, beställare och leverantörer kunna skaka hand på. Eller hur?

//Sally Jönsson, social media manager på Eventyr