Nyheter

Intonationen som möjlighet – resonansen som bekräftelse

En del av EVENTYR NINE YARDS serie sommarkrönikor 2023

Min pappa var musiker, jazzmusiker.Under mina tidiga tonår hittade vi en fördjupning i vår relation genom såväl musiken som i motorsporten, speedway. Våra gemensamma intressen förde oss samman på ett fint sätt och gav oss mycket tid tillsammans. Vilket jag är oerhört tacksam för.

 

Han återkom många gånger till denna fras:”Kalle, se intonationen som en möjlighet, då resonansen är bekräftelsen på den.”

 

I motorsport, och framför allt speedway så betyder att intonera att stämma motorn med de små möjligheter du har för att också utkomsten ska bli bra, att få motorn att sjunga på rätt sätt in i sväng.

 

På samma sätt funkar det inom musiken, likt orkestern stämmer sina instrument i diket innan konserten, eller hur du själv stämmer din gitarr. Ju bättre du stämmer desto bättre låter det.

 

Det gäller väl inte minst i livet självt, att hitta balans och samklang?

Jag förstod helt ärligt inte riktigt vad han menade med frasen under tonåren, då jag egentligen bara ville åka fort eller för den delen spela fort på min gitarr. ”Det är väl bara att gasa, eller höja volymen!?”

 

Men under åren så har frasen fått en annan betydelse och en relevans för mig i livet och till och med i den yrkesroll jag nu har. I livet så handlar det många gånger om att intonera, kompromissa och att möta andra människor för att hitta samklang och samspel. Likväl som att spela musik med andra, kanske i ett band, behöver man kunna vara lyhörd och intonera tillsammans för att få det att stämma.

 

I yrkeslivet ger mig frasen trygghet i att kunna ställa de frågor som behövs, vara den lite obekväma gentemot en kund eller mina kollegor för att i slutändan hamna rätt i en förfrågan om ett projekt eller ett kommunikativt uppdrag.

 

Detta är kanske en självklarhet om du jobbar som Planner, Strateg, Creative Lead eller annan roll i vår bransch, men ibland tenderar vi att missa att stanna upp och reflektera.

 

Vi är ofta bundna till deadlines, budgetar och förväntningar på vad vi kan åstadkomma genom att kanske spela fort, där vi egentligen behöver intonera mer för att kunna skapa ett större värde för våra kunder över tid.

(Psst… jag tror att vi är på väg åt rätt håll).

 

Just nu upplever jag att vi håller på att intonera hos EVENTYR NINE YARDS. Vi har gått igenom en fantastisk första fas, som en dejt eller ett samboförhållande och nu har vi slutligen förbundit oss på riktigt sedan årsskiftet. Det krävs fortfarande finjusteringar på flera plan: människor, kulturer, roller, arbetssätt och processer som ska hitta sin plats och roll för att slutligen spela tillsammans som ett band.

 

Jag är otroligt glad över att uppleva att jag aldrig tidigare har varit på en byrå med en sådan beslutsamhet och engagemang för att verkligen ge tiden och ansträngningen som krävs för att skapa optimala förutsättningar för hela vårt ”band”. Det mot att verkligen blomstra med harmoniserade och stämda instrument på hög volym.

 

Jag är helt övertygad om att vi kommer att skapa en stark resonans inom branschen framöver genom att vi för närvarande intonerar på ett enastående sätt.

 

Så, det är med glädje och värme jag intonerar vidare i sommaren med familjen, med gitarren, cykeln i skogen och speedway-gubbracet i Kumla. Det för att sedan kunna bidra med en väl intonerad Kalle till resonansen på EVENTYR NINE YARDS vidare äventyr.

 

Glad sommar på er!

 

Karl Lindgren

Head of content