Nyheter

Jag blev snuvad på mitt äventyr och jag vågar knappt erkänna det

Insnöad och strömlös. Det är måndag den 21 november och klockan är 01.23 och det är dags för sonens nattflaska. Min man ber mig tända sänglampan då hans fjärrkontroll inte verkar fungera. Jag tar fram telefonen och ser att alla våra smarta lampor är frånkopplade. Visserligen inte ett helt unikt problem så jag reflekterar inte mer över det utan reser mig upp för att tända manuellt. Becksvart. Tittar ut genom fönstret och ser ett magiskt snölandskap bölja över hus och bilar, dock ett väldigt mörkt sådant. Vi konstaterar snabbt att det inte bara är vi som är strömlösa, utan hela området. Enligt leverantörens hemsida ska problemet vara åtgärdat vid 9.34 på morgonen.

Okej, innan ni säger det ni tänker så vill jag först bara säga, JAG VET. Jag vet att det finns de som alltid lever utan ström. Som aldrig får äta varm mat. Som fryser, svälter och har en förjävlig tillvaro. Jag vet. Så låt oss vara överens om att dagens krönika är en priviligierad stockholmsbaserad småbarnsmammas tankebana. Okej, deal?

9.34 skulle problemet vara löst, vi gör en snabb analys av läget. Maten i kyl och frys bör klara sig till dess, frukost kan vi trolla ihop utan el och vi har tillräckligt med ersättning till sonen hemma. Vi bestämmer oss också för att det där spritköket som alla bör ha hemma ska vi absolut beställa hem, snarast! Men vi kommer klara oss nu, bra, då somnar vi om.

När det är dags att gå upp vid 06 kan vi konstatera att det fortfarande är strömlöst. Vi tar fram stearinljusen, raggsockorna och sätter oss o kollar på snön. Lite motvilligt tar jag fram datorn (visst förstör det lite känslan?) men jag måste ju ändå kolla hur mycket batteri jag har om jag kommer klara att jobba hemifrån hela dagen. Stockholmspolisen hade rekommenderat alla att jobba hemifrån i den mån det går, då snökaoset var ett faktum. Min jobbdator var nästan död, men min privata var fulladdad. Jag laddar ner Teams och konstaterar att jag bör klara mig.

På leverantörens hemsida står det nu att problemet ska vara åtgärdat 16.00. Nu börjar tankarna snurra. Frukost klarar jag mig utan, men fram till 16.00 blir kanske lite tufft utan mat. Vad lagar vi då? Är det dags att flytta ut maten från frysen till snön så den inte blir dålig? Konstaterar igen att vi kommer klara oss, det finns gott om mat som kan ätas kall hemma. Och förr eller senare så lär väl plogbilen komma även till oss om vi behöver handla.

Så helt plötsligt blinkar det till. Ett glatt plingelingeling och alla lampor, vitvaror och maskiner tänds upp. Strömmen är tillbaka.

Besvikelsen sköljer över mig. Redan? Klockan är ju bara 07.30, vi skulle ju vara strömlösa till 16.00?! Min rationella sida är så klart tacksam. Nu behöver vi inte vara rädda att massa mat blir dålig, jag kommer kunna ta alla mina möten som planerat och min man kan laga varm lunch till vår son. Men min emotionella sida hade lite sett fram emot att leva strömlöst under dagen (jag kan absolut vara lite färgad av att jag kollar på Robinsson varje kväll och hade sett fram emot en mini-mini-mini version av livet på stranden). Jag hade velat se vilka knep man kom på, hur innovativa vi kunde bli. Kan man steka ett ägg över ett värmeljus? Kan man bygga en iglo av snön och använda som frys?

Det är det som är så spännande med just innovation. Den frodas när vi står framför ett problem eller utmaning. Så länge vi är fast i lösningar som funkar så tappar vi drivkraften att innovera. Det går att applicera på såväl vardagen som arbetslivet. På EVENTYR NINE YARDS har vi som uppdrag att hjälpa våra kunder med deras utmaningar och ”tvingas” därför tänka innovativt dagligen. Men även i vår bransch kämpar man med innovation. Hur ser vi till att inte alltid falla in i lösningar som redan finns?

Jag tror att vi alla behöver sätta oss situationer där det rationella tänkandet och de självklara lösningarna lämnas utanför, där strömmen helt enkelt stängs av. Tvingas in i ”lite jobbiga” situationer för att bädda för vårt innovativa tänkande.

Jag kan i alla fall efter dagens ”icke-äventyr” konstatera ett antal saker. Ja, jag ska definitivt köpa hem det där spritköket och kanske bläddra lite mer i MSBs manualer. Men jag ska också leva lite mer strömlöst för att utmana mitt vardagliga levnads- och tankemönster. För det kanske är i den mörka strömlösa situationen jag innoverar som allra bäst. Sista punkten blir att addera lite mer äventyr i vardagen. Vad nu det är.

PS. Är det kanske nu jag skickar in min ansökan till Robinsson?
PS2. Someone, please stop me!

Sally Asp

Content Manager