Nyheter

Jantelagens död: Att bryta mönstret

En del av EVENTYR NINE YARDS serie sommarkrönikor 2023

Är chanser något vi förtjänar, får eller själva skapar? Och påverkar hur vi får chansen vår värdighet att ta emot den? EVENTYR NINE YARDS Content Manager Sally Asp reflekterar över jantelag, millimeterrättvisa och avundsjuka i sin sommarkrönika.’

 

Min egna resa in i event- och kommunikationsbranschen är en mix av slump, chans och starkt driv. Låt mig förklara vad jag menar med det. Jag var redo att byta bransch och hade en positiv uppfattning om dåvarande Eventyr. Ett mejl senare och tack vare en kontakt fick jag möjlighet att börja jobba som event crew. Jag fick en chans och jag tog den. Återkommer till det senare.

 

Snabbt insåg jag att jag inte bara älskade mitt jobb, jag var också bra på det. Jag satsade allt, flyttade tillbaka till Sverige på heltid, var med på nästan varje event som Eventyr genomförde och lärde mig av de bästa. Jag presterade och visade att jag förtjänade den chans jag fått.

 

Idag arbetar jag som Content Manager i fantastiska projekt och har dessutom ansvar för våra sociala medier på EVENTYR NINE YARDS. Jag har haft förmånen att växa tillsammans med ett företag, både professionellt och som individ. Jag har haft flera inofficiella ”mentorer” som har sett mitt driv, utmanat mig, lärt mig och stöttat mig. För det är jag tacksam. Men jag vet också att de gjorde det för att de såg min vilja att utvecklas. Och jag är tacksam för just det – mitt driv.

 

Varför delar jag detta? Jo, för jag upplever att dagens klimat, särskilt i sociala medier, har svårt att glädjas åt andras framgång. Jag har tidigare lyft fram det oberäkneliga och direkt hatet som frodas på sociala medier. Hatet, som i många fall grundar sig på det minst attraktiva hos oss: avundsjuka och jantelag. Millimeterrättvisa och att inte unna andra människor framgång eller glädje. För det finns ”alltid någon som har det värre” eller någon som anser sig ha rätten att avgöra om du är värd din framgång eller ej.

 

Influencers, kändisar eller till och med ”kändisbarn” är de som möter mest öppet hat på sociala medier. Kommentarer som ”Testa ett riktigt jobb” eller ”Du hade aldrig kommit dit du är idag utan din berömda mamma” florerar dagligen. Men jag ser det på ett annat sätt. Visst, kanske har de fått en chans serverad på silverfat, en dörr som öppnats för dem. Men om de förvaltar den chansen på rätt sätt, bygger sin egna framgång utifrån den, ja då står jag där, först i ledet och applåderar.

 

Attityden är densamma för privatpersoner. I en ekonomigrupp jag är med i på Facebook ber människor dagligen om tips och råd baserat på deras situation. En kvinna som har fått två jobberbjudanden berättar om sin situation, nämner fördelar och nackdelar och ber medlemmarna om hjälp att resonera. Istället för att hylla, gratulera och faktiskt svara på hennes fråga påpekar folk att det finns de som inte har något jobb alls, att hennes problem är en lyxfråga och att hon är girig och otacksam.

 

Men jag anser att det får vara nog nu. Vissa dörrar öppnas för oss, vissa måste vi själva putta upp och andra måste vi sparka in. Jag sätter ingen värdering i det. Det handlar om vad vi gör när vi väl kliver igenom dörren. Hur vi förvaltar den chans vi fått eller tagit.

 

Låt oss därför begrava jantelagen, avundsjukan, millimeterrättvisan och missunnsamheten. För de tar oss ingenstans. Men att hylla och peppa varandra, våga stå för vår framgång, utveckla varandra – det skapar en positiv kraft som ingen kan stoppa.

Sally Asp

Content Manager & Social media manager