Nyheter
Livet ”On demand”
Att begreppet “On demand” mer eller mindre tagit över våra liv råder det väl ingen tvekan om. Vi vill ha tillgång till musik, filmer, serier ja till och med mat precis när vi känner för det.
Att erbjuda det man i Amerika kallar ett “smörgåsbord” av produkter/tjänster är en verklighet som allt fler branscher behöver finna sig i.
Mötesindustrin är inget undantag. Fler och fler företag och arbetsgivare portionerar ut kommunikationen löpande och ser till att den finns tillgänglig, ja ni misstänkte rätt, On demand. Men även när man genomför fysiska möten så pågår ofta flera olika programpunkter simultant för att säkerställa att varje deltagare kan skräddarsy sitt helt egna program.
Det finns såklart en hel uppsjö fördelar med detta.
- Kommunikationen blir mer relevant för mottagaren och därmed ökar chansen för att hen verkligen tar med sig något
- Varje enskild individ känner sig sedd och uppskattad
- Varje programpunkt kan dyka djupare ner i ämnet då deltagarna redan har ett visst intresse och därmed förkunskap
Men är det bara av godo?
Jag tror inte det. Att utgå från att varje enskild individ har koll på vad de behöver veta, lära sig och utveckla är att tro lite för mycket om oss själva. Vi kommer hålla oss i välkända vatten och sällan gå speciellt långt utanför vår comfort zone. För handen på hjärtat, när var det senast du började lyssna på en ny artist på Spotify utan rekommendation av en kompis, en kollega eller för den delen Spotify själva?
On demand-tjänsternas rekommendationer funkar oftast utmärkt men kan i förlängningen leda oss in i det som kallas “filterbubblor” eftersom syftet med dessa främst inte är att få oss att hitta nya saker, utan att stanna på tjänsten i fråga så länge som möjligt. Den nya serien som rekommenderas kommer likna det du redan spenderat timmar med att titta på, för att minimera risken att du ska ogilla det.
Här tror jag att vi kan hitta en av vägarna framåt. Att ta kontroll över de “bubblor” som deltagarna leds in i och komma med rekommendationer som faktiskt tjänar dem ett syfte som är större. Att lyssna på utvärderingar och åsikter från tidigare, men våga utmana dessa och locka deltagare ut på lite djupare vatten.
Förtroende blir en viktig fråga här då vi tenderar att lyssna på personer/tjänster vars rekommendationer fungerat väl för oss tidigare men, kanske lite väl lättvindigt, valt bort sådant som utmanar vår världsbild.
Så låt oss fortsätta erbjuda skräddarsydda upplevelser med relevant innehåll, samtidigt som vi gemensamt tar ansvar för att pusha varandra ut i det okända, men nödvändiga, vattnet.
Patrik Eriksson
Content Producer