Nyheter
När hela världen blev rosa och marknadsförare golvade – Allt om strategin bakom Barbie
Helt plötsligt fylldes mitt Instagramflöde av Barbie. Vänta lite nu, Barbie?
Jag har nog inte ens tänkt på Barbie på kanske, 20 år? Men från ingenstans har jag nu ett extremt starkt behov att gå och se den nya ”Barbie-The Movie” på bio. Varför? Låt oss dyka in i den briljanta marknadsföringen bakom Barbie The Movie. Jag lovar att bjuda på kreativitet, inspiration och en jäkla massa pengar.
Vi börjar med lite bakgrundsfakta. I slutet av 1950-talet såg Ruth Handler, en amerikansk businesskvinna, hur leksakerna begränsade hennes barn. Hennes son kunde låtsas vara astronaut, cowboy eller pilot. Hennes dotter kunde vara, en mamma. Leksakstillverkaren Mattels (som senare köpte rättigheterna till Barbie) officiella historieskrivning är att Ruth Handler skapade en docka för att visa flickor att de kunde bli vad som helst. Den 9 mars 1959 gjorde Barbie debut på American toy fair i New York. Succén var omedelbar, redan första året såldes 350 000 dockor.
Redan 2009 kom första ryktena om en film. Efter det följer många turer, både kring skådespelare och manusskrivare. Men 2019 stod klart att det var Margot Robbie i huvudrollen och Greta Gerwig som regissör och manusförfattare (mfl). 2022 ”läckte” bilder från inspelningen. 21 juli i år hade filmen premiär.
Hur kommer det då sig att jag helt plötsligt bara MÅSTE se filmen?
Vi kan börja med att konstatera att marknadsbudgeten för filmen sticker ut. Hela 150 miljoner dollar landade kalaset på, vilket till och med är högre än produktionsbudgeten av själva filmen, som ”bara” slutade på 145 miljoner dollar. En sådan stor budget för marknadsföring är ovanligt i filmbranschen. Men trots detta så klassas marknadsföringen som kostnadseffektiv, tack vare alla samarbeten, partnerships och deals.
Mattel, som är företaget bakom Barbie har lanserat samarbeten med över 100 gigantiska varumärken som GAP, Aldo, Zara, Forever21, Xbox, Crocs och Prada. Ingen har väl heller missat samarbetet med Airbnb, där man kan hyra Barbie Malibu Dreamhouse, en rosa dröm, som vid första anblicken, ser helt och hållet ut som ett leksakshus. Alla dessa samarbeten hjälper till att skapa just den Barbie värld som marknadsstrategerna önskade. Sammantaget är dessa partnerskap värda många miljoner dollar för Warner Bros och leksakstillverkaren Mattel.
Självklart finns även AI med bakom succén med Barbies marknadsföring. Som en del i lanseringen av filmen släpptes Barbies egna selfie generator. Vanliga människor, kändisar (som tex Taylor Swift) och till och med varumärken kunde nu skapa sin egen Barbie poster, precis som stjärnorna i filmen. Ur marknadsföringssynpunkt var detta lysande av tre anledningar: artificiell intelligens, interaktivitet och delningsbart material. Ett praktexempel på user generated content.
Man har även tagit hjälp av musikbranschen och innan filmen kom släppte en av vår tids största pop stjärna Dua Lipa sin nya låt och musikvideo, ”Dance the night”, som även var grunden till filmens trailer. Idag har låten över 100 miljoner streams.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att dessa faktorer är en del av marknadsföringssuccén:
- Strategisk lansering.
Från ”rykten”, ”läckta bilder” och kontinuerliga släpp om filmen som skapar buzz vid varje tillfälle - Samarbeten med andra företag.
Som sagt, sommaren blev rosa och fylld av Barbie fever, oavsett vem du är och vilka intressen du har. - Delbart material och aktiveringar på social medier.
- Trogen sitt varumärke.
Från den ikoniska färgen till sitt återkommande budskap. Allt fanns alltid där!
Det finns så mycket att prata om kring marknadsföringen av Barbie. Så jag måste bara slänga in några extra fun facts.
- När du googlar Barbie blir din mobilskärm täckt av rosa glitter.
- Enligt Snack Content har hashtagen #Barbie ökat med 191% på Tiktok och innan filmen ens visats hade det gjorts över 7 miljoner inlägg på sociala medier om Barbie under 2023 och nått en potentiell publik på nästan 9,5 miljarder människor.
- Margot Robbies presstour är en dröm för alla fashionälskare. Flera stora märken och designers har skapat versioner av ikoniska Barbieoutfits. Hon är en av få som faktiskt använt sig av ”method clothing” och är helt enkelt sin karaktär även på röda mattan.
Så varför känner jag ett så starkt behov av att se filmen?
Jag blir helt enkelt ständigt påmind om den. Den rosa färgen har tagit över min telefon och jag ser allt från recept på Barbie pasta till Barbie produkter. Dessutom, tack vare dess regissör och manusförfattare (och diverse recensioner) förstår jag att filmen har ett djup som ska tilltala fler än Barbie fantaster. Barbie in the real world. Men mest handlar det om att jag helt enkelt måste veta om filmen är på samma nivå som marknadsföringen.
Tro mig, marknadsföringen bakom filmen kommer länge att vara underlag för undervisning, uppsatser och analyser. Sommaren 2023 kommer för alltid vara färgad rosa.
I trailern kan man läsa:
If you love Barbie, this is the movie for you.
If you don’t love barbie, this is also the movie for you.
Tror vi sätter punkt där!
Sally Asp
Content Manager