Nyheter

Pengar och idéer i överflöd

En del av EVENTYR NINE YARDS serie sommarkrönikor 2023

Pengar och idéer i överflöd. Jag pratar såklart om kommunikationsbranchen.

 

Det är här vi älskar när någon kommer och snackar om ett nytt koncept, ett behov som behöver uppfyllas, ett varumärke på dekis, ett möte eller till och med en överbliven budget. För er som inte är insatta i denna bransch kan det verka konstigt, men ibland händer det faktiskt att människor kontaktar oss bara för att de har för mycket pengar kvar. Ja, ni hörde rätt.

 

Så vi sätter igång våra maskiner, mer än gärna, och ibland tar vi till och med inte ut någon betalning för det. Det kallas att ”pitcha” och det kan innebära att vi levererar något som inte är riktigt så bra som vi kan göra. Men vi gör det ändå, för vi älskar att spruta ut idéer.
Och det är just det som är så fantastiskt med kreativitet – den växer och förökar sig genom att bli utmanad, diskuterad och genom att våga tänka nya tankar. Vi säljer inte alla idéer, oavsett om de är bra eller dåliga. Det är bara så det blir. Så idéer har vi så det blir över, i överflöd.

 

Det där med pengar då? Jag vet att det kan låta märkligt att prata om pengar i överflöd när vi precis har genomlevt en hemsk pandemi och befinner oss där vi är nu. Jag vill inte på något sätt förminska det hemska, alla tragedier och öden som vi har fått uppleva. Själv har jag aldrig upplevt ett krig, och jag var relativt sparad under pandemin, men jag var med om att försöka skala upp ett företag som arbetade med upplevelsekommunikation, drev ett stort internationellt idrottsevenemang och en gastronomifestival. Det blev tufft. Kanske inte så tufft som i vården, eller i äldreboendena eller i flyktinglägren för den delen. Mer så där permitterings-tufft ni minns.

 

Men med tiden kom pengarna tillbaka till vår bransch, särskilt för dem som vågade förändras och tänka nytt. Ketchupeffekten sa vi. Alla vi som är kvar, och fortfarande kan, måste hedra det, arbetet, vänner, familjen och livet, till och med ketchupeffekten.

 

Den utveckling som sker nu, i ett land som Sverige, är på många sätt oslagbar. Utvecklingen går snabbt mot positiva platser, om vi bara tar oss dit ja. Men pengar är inget hinder när det kommer till utveckling. Hindren är av annan sort.
På samma sätt som när vi industrialiserade samhället för över 100 år sedan, då möjliggjorde övervinster från näringslivet den utvecklingen. Precis som idag. Vi ser allt fler visionära organisationer som sitter på betydande resurser, som Patagonia, Norrsken, Strawberry Foundation och Ax Foundation. Syftet sitter präntat i stiftelseurkunden och kommer alltid styra verksamheten utifrån visionen. Det ny-gamla sättet att driva förändring.

 

Låt oss ta alla pengar som finns och skapa så mycket varaktigt värde som möjligt. Det är kommunikationsbranchens viktigaste uppdrag framöver: att göra gott, bryta gamla vanor och utmana alla. Vi måste kunna skapa kommunikation och göra gott inom samma budget. Vi måste pröva!

 

Men vad har allt detta med sommaren att göra? Jo, jag vill att alla ska ta sommarlov och sluta tänka på idéer och pengar. De kommer att finnas kvar när vi kommer tillbaka.

 

Det vi måste fokusera på är det som inte alls är lika självklart, det som inte bara uppstår med en tanke. Det är din och dina arbetskamraters hälsa, det är ögonkontakten med din 2 åring, att natta länge för att kunna höra henne sova. Snart ligger hon inte där längre. Ni som vet ni vet.
Långa dagar och sena kvällar med vänner och familj. Nya platser, gamla platser, gamla föräldrar.

 

Sommaren är ju så kort. Men om vi lyckas använda den rätt och komma ihåg att tänka på andetagen, att våga stanna upp, så kan vi tillsammans förlänga ansvaret för vår egen och våra medarbetares hälsa när vi är tillbaka på kontoret igen. Låt oss försöka minnas det då.För kom ihåg, det där vi jobbar så hårt för, pengar och idéer, det finns det i överflöd. Men det gör inte du och jag.

 

Glad sommar!

Mathias Sjögren

Creative Lead