Nyheter

Upplev lite – din hjärna behöver det!

En del av EVENTYR NINE YARDS sommarkrönikor 2023

Jag tänker tillbaka till den 17:e mars 2020, jag gick andra året på gymnasiet och hade lektion. Jag minns det som igår att alla i klassen hade börjat prata om spridningen av corona runt om i världen. Men inte skulle väll det påverka oss? Vi i Sverige? Aldrig! En timme senare när lektionen tog slut så blev vi alla hemskickade till det vi trodde skulle vara 2 veckor av hemundervisning, yay!

 

Fast forward till augusti 2021, ett och ett halvt år senare satt jag på Landvetter redo för att flytta till Toronto, mitt under pandemin för att plugga på college. Ja, ni hörde rätt, mitt under pandemin. Jag har alltid vetat att jag vill flytta bort till Nordamerika vare sig USA eller Kanada någon gång i livet, men varför just nu? När folk frågade varför jag flyttade till Toronto av alla ställen svarade jag “för jag kände för det” (jag vet, sjukt djupt svar…) för det var genuint det jag kände där och då.

 

Dr. Andrew Huberman, neuroforskare och föreläsare på Stanford University med den välkända podden Huberman Lab gästades under ett avsnitt av Dr. Anna Lembke, som är forskare och föreläsare inom beroendesjukdomar. I poddavsnittet säger Dr. Lembke att hon tror att varför folk ständigt känner sig uttråkade är för att dagens samhälle är tufft för att det är så lätt. Och ja, lite sjukt låter det allt. Men. Det är för att det är få saker vi verkligen måste göra. Vad de menar med detta är att alla våra överlevnads nödvändigheter är mötta. Vi behöver knappt ens lämna där vi bor för att ha mött våra fysiska nödvändigheter. Och när vi då inte rent tekniskt sätt måste göra så mycket gör det att våra hjärnor konstant tänker på vad vi måste göra för att “hitta på” något.

 

Reflektera över hur din egen vardag ser ut, om du känner dig trött en dag så kanske du väljer att beställa hem färdigmat? Går något sönder hemma kanske du ringer en hantverkare som löser problemet åt dig? Listan kan göras lång, men vad allt har gemensamt är att det är vanliga saker som till exempel det här som går att göra väldigt enkelt där vi minskar våra egna saker att göra och uppleva. Och hur skönt det än låter så tröttar det ut våra hjärnor som behöver uppleva och göra saker för att må bra. Det är därför vi som oftast suktar efter resor, konserter, event eller liknande för det ger oss nya intryck som vi alla behöver. Vissa mer än andra. Men. Vi alla behöver det.

 

Och definitionen av att uppleva handlar inte bara om att resa land och rike världen över. Utan snarare bara att göra något som du vanligtvis inte gör i vardagen, testa ett nytt café, träffa nya människor, eller varför inte testa på någon ny hobby. Även denna listan kan göras lång, men det handlar om att göra nåt som du vanligtvis inte brukar göra. Och för mig och många andra var det här något som blev mer tydligt under pandemin. Hur mycket man faktiskt behöver upplevelser, allt från vardagsgrejer till resor till konserter.

 

Och det är klart, man kan inte alltid vara på språng och leta efter nya grejer, för då funkar inte ens vardag. Men. Genom att ta tid till reflektion, fördjupning och återhämtning kan vi balansera vårt behov av nya upplevelser med att uppskatta det som redan finns i våra liv. Men. Vi måste fortfarande testa på nya saker och utmana oss själva för att se. Det är när vi kliver ur vår comfortzone och testar på det okända som vi utmanar oss själva och skapar minnen som varar i en livstid, och dessutom får en större kärlek till det vi redan har.

 

Så när jag tänker på mig själv, två år tillbaka, som satt där på Landvetter redo för livets äventyr så var det nog det. Pandemin gjorde att jag inte kunde vänta längre. Pandemin gjorde att jag kände mig tom på upplevelser och var hungrig på att testa något nytt, att inte ha en blekaste aning om vad som skulle hända. Vi alla behöver göra saker, vi behöver uppleva.

 

Livet handlar om att uppleva i alla dess former. Det är just det jag tycker är så vackert och häftigt med EVENTYR NINE YARDS. Människor som jobbar och älskar att skapa det vi alla suktar efter, upplevelser. Vi skapar det där extra i livet som gör ens vardag lite mer färgglad.

 

Så hur din vardag än ser ut, upplev lite, din hjärna behöver det!

Estelle Klavberg

Lia