Nyheter

Vilken är din tacksamhetsplats?

Varje dag när jag cyklar till jobbet så har förmånen att få passera över en ganska stor bro. Vissa skulle kanske tycka att det vore något jobbigt då backen upp på bron både sträcker sig lång och brant.
Men när man väl kommer upp till toppen av bron så breder stadens skyline ut sig i horisonten, solen går upp bakom husen och nedanför glittrar isen. Jag har valt att kalla detta min “Tacksamhetsplats”. Varje morgon som jag kommer upp på bron så reflekterar jag över hur tacksam jag är över att kunna cykla till jobbet, hur tacksam jag är att jag har ett fantastiskt jobb att cykla till och hur tacksam jag är över att just detta är vägen dit.

Tacksamhetsplatser är något jag har placerat på lite olika platser i min omgivning. Det finns en på rundan jag ibland springer, en i det fantastiska hus jag kallar hem och även en mitt i staden jag har förmånen att bo i. Gemensamt för alla dessa platser är att de inte ser ut som något speciellt för utomstående, men för mig fungerar de som påminnelser över saker som är bra i mitt liv.

Det finns forskning som stödjer detta. Tar man sig tid att reflektera över sin tacksamhet eller saker man gjort bra så kommer dessa saker växa. Din hjärna kommer att tränas i att uppmärksamma dem i högre utsträckning och du blir mer benägen att känna tacksamhet, glädje och stolthet. Men det stannar inte där, det finns även studier som visar att det påverkar vår prestation. Den gamla bilden av att man blir lycklig av bra prestationer har kastats om och det visar sig snarare att man presterar bättre om man är lycklig. 

Den fantastiska Shawn Achor har ett TEDx-talk med titeln “The Happy secret to better work” som pratar om just detta, och hur vi faktiskt kan applicera det i våra liv.

Så när världen omkring oss är osäker och anledningarna till oro ökar behöver vi alla hjälpas åt att påminna oss om de saker vi har och är tacksamma över. Det handlar inte om att ignorera det som pågår utan snarare att gemensamt skapa utrymme. Utrymme för tacksamhet och glädje. Jag tror vi alla kan enas om att det är en bättre väg framåt än alternativet.

Så varför inte nyttja starten av nästa möte till att reflektera över detta? Eller använda den kommande konferensen som en katalysator till något större. För om vi tillsammans kan skapa Tacksamhetsplatser på kontor runt omkring i landet så kommer det leda till lyckligare människor som både känner och visar upp mer tacksamhet till sin omgivning, samt som trivs bättre på sina jobb. 

Och vem vet, de kanske till och med presterar lite bättre när de ändå håller på. 

Patrik Eriksson, Content Producer