23/6/2024

Vad Cannes Lions 2024 har lärt oss

Det var en besvikelse att inte kunna vara på plats vid årets Cannes Lions 2024, men tack vare samtal med smarta och inflytelserika branschkollegor och genom att läsa rapporter från evenemanget, har jag fått en god inblick i vad som var årets största snackisar och trender. Inte helt otippat kretsade det mesta kring AI, varumärkesautencitet och automation. Som kreativ ledare ser jag att vi står inför spännande tider där möjligheterna är oändliga.

AI och Automatisering: Vår Nya ”Musa”

AI var som väntat utan tvekan den mest omtalade teknologin på Cannes Lions i år. Från generativa AI-system som skapar engagerande innehåll på några sekunder, till sofistikerade algoritmer som kan förutsäga konsumentbeteenden med skrämmande precision.

AI´s roll i att personalisera kundupplevelser och optimera kampanjers prestation är inte bara framtidens löfte, utan dagens verklighet. PwC rapport betonade AI potential att omvandla hur vi interagerar med kunder och skapar meningsfulla upplevelser .

Hållbarhet och ESG: Från Buzzword till Kärnstrategi

Hållbarhet och ESG (Environmental, Social, Governance) har länge varit buzzwords inom vår bransch, men på Cannes Lions 2024 visade det sig att dessa koncept nu är djupt integrerade i företagens strategier. Diskussionerna kretsade kring hur varumärken effektivt kan kommunicera sina hållbarhetsinsatser och bygga förtroende och autenticitet hos konsumenter och intressenter. Det är tydligt att hållbarhet inte längre är en valbar add-on, utan en grundläggande del av företagens DNA .

Metaverse och Digital Innovation: Den Nya Arenan för Berättande

Medan metaverse tidigare kändes som science fiction, är det nu den nya spelplanen för alla marknadsförare. Cannes Lions visade hur varumärken använder AR och VR för att skapa uppslukande upplevelser som engagerar och fascinerar målgruppen. Metaverse erbjuder en oändlig canvas för kreativitet, där gränserna för traditionell marknadsföring suddas ut och nya, spännande berättelser tar form.

Mångfald, Jämlikhet och Inkludering (DEI): Kreativitetens Puls

Mångfald och inkludering var centrala teman på årets festival. Det handlade inte bara om representation, utan om att skapa en kultur där olika röster och perspektiv kan blomstra. På Cannes Lions belystes hur inkluderande marknadsföring inte bara är rätt sak att göra, utan också driver innovation och kreativitet. Ett inkluderande arbetsklimat och mångfacetterade team är nyckeln till att skapa resonanta och autentiska kampanjer.

Datadriven Kreativitet: Vetenskap Mötet Konst

En annan stark trend var fusionen av data och kreativitet. Marknadsförare använder i allt högre grad data för att informera kreativa beslut, vilket säkerställer att kampanjer inte bara är innovativa utan också effektiva och målinriktade. Denna datadrivna kreativitet hjälper oss att bättre förstå konsumentbeteenden och skapa budskap som träffar rätt. Tänker att jag ska utveckla just denna trend i ett senare inlägg då jag tidigare varit fast besluten på att dessa ligger i konflikt med varandra, så intressant att få omvärdera sina egna sanningar.

Syftesdriven Marknadsföring: Mer Än Bara Ett Budskap

Slutligen, syftesdriven marknadsföring visade sig vara mer än bara en trend – det är en rörelse. Varumärken som tydligt står för sociala frågor och värderingar lyckas bygga djupare relationer med sina konsumenter. Cannes Lions visade exempel på hur syftesdrivna kampanjer inte bara skapar engagemang utan också lojalitet på lång sikt.

Vad betyder allt det här då?

När jag blickar framåt, är det med en övertygelse om att vi står inför en ny era av kreativitet. Med AI som vår nya egna musa, hållbarhet som vår kompass, och metaverse som vår nya arena, har vi nu de verktyg och visioner som krävs för att skapa oförglömliga varumärkesupplevelser. AI möjliggör en nivå av personalisering och effektivitet som vi bara kunnat drömma om tidigare, medan hållbarhet ger oss riktlinjer för att agera ansvarsfullt och långsiktigt. Metaverse öppnar upp en helt ny värld av möjligheter för att engagera och fascinera våra kunder på sätt som tidigare var otänkbara.

Med mångfald och syfte som vårt hjärta, har vi potentialen att bygga en framtid som inte bara är innovativ och kreativ, utan också meningsfull och inkluderande. Genom att ha med oss dessa principer kan vi inte bara skapa kampanjer som berör och inspirerar, utan också förändra och förbättra världen omkring oss.

Så, låt oss omfamna denna revolution med nyfikenhet och öppna armar och fortsätta att skapa, inspirera och förändra. För om det är något Cannes Lions 2024 har lärt oss, så är det att framtiden för kreativitet är ljus, modig och gränslös.

Det är en framtid fylld av möjligheter för kreatörer och varumärken som vågar drömma stort och agera djärvt.

Min fråga till dig, vad kommer du att skapa härnäst?

Mer än prestationer: Hylla de som väljer vänlighet

16/10/2024

I en värld där prestation ofta står i fokus är det vänlighet och medmänsklighet som lämnar de djupaste spåren. Hyllningarna till Sven-Göran Eriksson och Johnny Gaudreau påminner oss om att vara en bra människa betyder mer än alla framgångar.

Eventyr Nine Yards utvecklar pitchrekommendationer i samarbete med SES

2/9/2024

För att underlätta vid pitch har vi på Eventyr Nine Yards, i samarbete med SES, utvecklat nya pitchrekommendationer.

Vad Cannes Lions 2024 har lärt oss

23/6/2024

EVENTYR NINE YARDS CCO Niclas Rahm bjuder på insikter från årets upplaga av Cannes Lions.

Tankar på väg till praktiken första morgonen

6/5/2024

Vår underbara praktikant Mikaela reflekterar över tiden med oss på Eventyr Nine Yards.

Säsong för prat

6/5/2024

Sommaren är runt knuten och med den kommer årets sommarpratare. Vår Content Producer Patrik Eriksson reflekterar kring styrkan i formatet. Kanske är det ett av de starkaste verktygen för att lära känna dina kollegor lite bättre.

Transparens och äkthet: Vägen framåt för Event och Brand Experience

11/3/2024

Genom att avlägsna det överflödiga och fokusera på äkthet, kan vi hitta en perfekt analogi för den nya eran av varumärkesupplevelser som vi står inför.

LIWLIG - THE NORDIC EVENTS AGENCY // FINLAND - SWEDEN - NORWAY - DENMARK - GLOBAL // WE TURN MOMENTS INTO MOMENTUM

CONTACTS